• +355 (0) 68 23 23 23 8
  • Rruga “Mihal Komneno”,tek Porta e Pashait

Rreth nesh

Historia jonë

Historia e nderteses fillon rreth vitit 1760, kur Ahmet Kurt Pasha, një feudal mjaft energjik, kishte ambicjen të krijonte një pashallëk të madh që të përfshinte Shqipërinë qendrore dhe jugore. Në vitin 1764, ai u vendos në Berat.Ai ngriti në Berat sarajet e veta që ishin nga sarajet më të bukura të Shqipërisë, te cilat u ndërtuan në pjesën më të madhe me punë të detyruar të fshatarëve të Myzeqesë. Gurët e sarajeve u bartën me angari që nga qyteti antik i Apollonise, 60 kilometra larg Beratit. Aty u vendosen ne mesin e shek.XIX Pashallaret Vrionas,nje nga familjet me te medha aristokrate shqiptare. Aktiviteti I tyre ,jo vetem politik por edhe kulturor ,e gjalleroi shume jeten e Beratit. Me ardhjen e komunizmit nje pjese a sarajeve te Pashait u prish dhe aty mbetem vetem rrenojat. Ne vitin 1950 familja Mio,behet pronare legjitime e nje pjese te sarajeve.

Me ndryshimin e sistemit ne vitin 1991,ideja e familjes Mio per nje biznes privat ishte e qarte. Keshtu ,duke restauruar shtepine e vjeter lindi Hotel Mangalemi,nje investim modest ne ate kohe,por I bere me shume dashuri dhe perkushtim. Fllimisht funksionoi si restorant ,ku qe atehere spikati kuzhina tradicionale.

Nje vit me vone ,nje dhome e objektit ofronte sherbim hotelier,qe perdorej nga te paktet turiste qe vizitonin Beratin ne ate kohe. Me pas ne vitin 1999 hoteli numeronte 8 dhoma. Kater vjet me vone shtohet edhe nje ambjent tjeter restoranti me nje kapacitet me te madh,ku gjithmone kryefjala ishte tradita ne konceptim dhe dizenjim. Ne vitin 2009 hoteli merr formen e nje kompleksi ,duke bere pjese te tij nje nga pjeset e paprekura te sarajeve te pashait.

Sot Hotel Mangalemi cilesohet si nje toponim I qytetit te Beratit duke pasqyruar traditen ne arkitekture, kuzhine dhe mikpritje.

Video Tour

Hoteli jonë